Syrian Arab Republic
Ministry of Transport

Ministerial Resolution No. 998

Regarding the EX-NAVY OFFICERS

The Minister of Transport:

- By virtue of Legislative Decree No. 93 issued in the year 1974 regarding the formation of the
Ministry of Transport.

- By virtue of Legislative Decree No. 154 issued in the year 1961 including the duties and
authorities of the General Directorate of Ports.

- By virtue of 208 issued in the year 2021 including the formation of the Government.

- By virtue of Law No. 14 issued in the year 2000 regarding the joining of the Syrian Arab
Republic to the International Convention on Standards of Training Certification and
Watch keeping for seafarers (STCW ), 1978 as amended.

- By virtue of Law No. 34 dated on 30/10/2017 especially Article 3 thereof.

- Letter of General Directorate of Ports No. 939/F.M.S. dated 8/7/2022

- Letter of Ministry of Defense- General Administration- Legal Affairs Directorate No. 554/113
dated 18/8/2022.

- And by Virtue of the Public Interest.

Decides the following:

INTERPRETATIONS

Article 1
The following Definitions apply in this resolution.

“The Ministry” means the Ministry of Transport.

“The Minister” means the Minister of Transport.

“Directorate” means the General Directorate of Ports (the Competent Maritime Authority).
“General Director” means the General Director of Ports.

“Convention ” means the International Convention on Standards of Training, Certification and
Watch keeping for seafarers (STCW), 1978, as amended

“STCW Code” means the Seafarers’ Training, Certification and Watch keeping (STCW) Code as
adopted by the 1995 Conference resolution 2, as it may be amended.

“Chief Mate” means the officer next in rank to the master and upon whom the command of the
ship will fall in the event of the incapacity of the master.

“Chief engineer officer” means the senior engineer officer responsible for the mechanical
propulsion and the operation and maintenance of the mechanical and electrical installations of the
ship.

“Second Engineer Officer” means the engineer officer next in rank to the chief engineer officer
and upon whom the responsibility for the mechanical propulsion and the operation and
maintenance of the mechanical and electrical installations of the ship will fall in the event of the
incapacity of the chief engineer officer.
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“Certificate Of Competency” means a certificate issued and endorsed for masters, officers and
GMDSS radio operators in accordance with the provisions of chapters II, I1I, IV or VII of
Convention annex and entitling the lawful holder thereof to serve in the capacity and perform the
functions involved at the level of responsibility specified therein.

“Seagoing service” means service on board a ship relevant to the issue or revalidation of a
certificate or other qualification.

“Propulsion Power” means the total maximum continuous rated output power, in kilowatts, of
all the ship’s main propulsion machinery which appears on the ship’s certificate of registry.
"Proficiency Standard™ means the standard of competency that should be met to achieve the
functions on board ship fit in accordance with the standards agreed internationally as they are
rolled in the STCW Code including the standards clarified or the approved levels of knowledge,
interpretation or skills.

ARTICLE -2
This Resolution shall be applied on the navy officers who have finished their services on the war
ship and shall apply to hold Certificates Of Competency.

ARTICLE -3

Any ex-navy officer candidate to hold a certificate of navigational watch keeping should meet

the following:

1. Having sea-going service not less than thirty-six months on deck department.

2. Having finished the approved education and training as well as met the proficiency standards
set in Article A 11/1 of the STCW Code.

3. Should meet the applicable requirements of Chapter IV of STCW, as necessary, regarding to
fulfill the radio duties in accordance with radio regulations.

4. Should meet the proficiency standards set in parag. 2 of Article A VI/1 and parags. From 1 to
4 of Article A VI/2 and Parag. From 1 to 4 of Article A VI/3 and Parags. From 1 to 3 of
Article A V1/4 of the STCW Code.

ARTICLE -4
Chief Mate on board ships Gross Tonnage 3000 tons or more

Any ex-navy officer in rank Major or high who is candidate to hold a certificate of competency

as a chief officer on board ships of gross tonnage 3000 tons or more should meet the following:

1. Having sea-going service not less than forty-eight months on deck department twelve months
of it as ship master.

2. Having finished the approved education and training as well as met the proficiency
standards set in Article A 11/2 of the STCW Code regarding the masters and chief mates on
board ships gross tonnage 3000 tons or more.

3. Should meet the applicable requirements of Chapter IV of STCW, as necessary, regarding to
fulfill the radio duties in accordance with radio regulations.

4. Should meet the proficiency standards set in parag. 2 of Article A VI/1 and parags. From 1 to
4 of Article A VI/2 and Parag. From 1 to 4 of Article A VI/3 and Parags. From 1 to 3 of
Article A V1/4 of the STCW Code.
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ARTICLE -5

Master on board ships gross tonnage 3000 or more.

Any ex-navy officer in rank or high who is candidate to hold a certificate of competency
as a master on board ships of gross tonnage 3000 tons or more should meet the following:

1. Having sea-going service not less than sixty months on deck department twenty four
months of it as ship master.

2. Having finished the approved education and training as well as met the proficiency
standards set in Article A 11/2 of the STCW Code regarding the masters and chief mates
on board ships gross tonnage 3000 tons or more.

3. Should meet the applicable requirements of Chapter IV of STCW, as necessary,
regarding to fulfill the radio duties in accordance with radio regulations.

4. Should meet the proficiency standards set in parag. 2 of Article A VI/1 and parags. From
1 to 4 of Article A VI1/2 and Parag. From 1 to 4 of Article A VI/3 and Parags. From 1 to
3 of Article A VI/4 of the STCW Code.

ARTICLE -6
An Officer responsible on engineering watch keeping in an manned engine room or
an engineer officer as watch keeper in engine room not all-time supervised

Any ex-navy engineer officer who is candidate to hold a certificate of competency as a an officer
responsible for engineer watch keeping should meet the following:
1. Having sea-going service not less than thirty-six months in engine-room department.
2. Having finished the approved education and training as well as met the proficiency
standards set in Article A 111/1 of the STCW Code.
3. Should meet the proficiency standards set in parag. 2 of Article A VI/1 and parags. From
1 to 4 of Article A VI/2 and Parag. From 1 to 4 of Article A VI/3 and Parags. From 1 to
3 of Article A VI/4 of the STCW Code.

ARTICLE -7
Second engineer Officer on board ships equipped with main propulsion machinery
output power 3000 kilowatts or more.
Any ex-navy engineer officer in rank Major or high who is candidate to hold a certificate of
competency as second engineer officer on board ships of equipped with main propulsion
machinery output 3000 kilowatts or more should meet the following:

1. Having sea-going service not less than forty-eight months in engine-room department.

2. Having finished the approved education and training as well as met the proficiency
standards set in Article A 111/2 of the STCW Code.

3. Should meet the proficiency standards set in parag. 2 of Article A VI1/2 and parags. From 1 to
4 of Article A VI/2 and Parag. From 1 to 4 of Article A VI/3 and Parags. From 1 to 3 of
Article A V1/4 of the STCW Code.
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ARTICLE -8
Chief engineer Officer on board ships equipped with main propulsion machinery
output power 3000 kilowatts or more.
Any ex-navy engineer officer in rank Lieutenant Colonel  or high who is candidate to hold a
certificate of competency as Chief engineer officer on board ships of equipped with main
propulsion machinery output 3000 kilowatts or more should meet the following:

1. Having sea-going service not less than Sixty months in engine-room department.

2. Having finished the approved education and training as well as met the proficiency
standards set in Article A 111/2 of the STCW Code.

3. Should meet the proficiency standards set in parag. 2 of Article A VI/1 and parags. From
1 to 4 of Article A VI1/2 and Parag. From 1 to 4 of Article A VI1/3 and Parags. From 1 to
3 of Article A VI/4 of the STCW Code.

ARTICLE -9
Electronic Technical Officer

Any ex-navy officer in rank who is candidate to hold a certificate of competency as electronic

Technical officer should meet the following:

1. Having sea-going service not less than thirty-six months in engine-room department or
having sea-going service not less than eight months as electrical officer.

2. Having finished the approved education and training as well as met the proficiency
standards set in Article A 111/6 of the STCW Code.

3. Should meet the proficiency standards set in parag. 2 of Article A VI/1 and parags. From 1 to
4 of Article A VI/2 and Parag. From 1 to 4 of Article A VI/3 and Parags. From 1 to 3 of
Article A V1/4 of the STCW Code.

ARTICLE -10
Sea-going service on war ships and boats shall be equal to one year.

ARTICLE -11
The other rules concerning the certificates of competency enrolled in the Ministerial Resolution
No. /1480/ dated 13.11.2017 shall be applied.

ARTICLE -12
This Resolution shall be distributed and be known to whom shall apply accordingly.

Damascus in / / / H.
/ 10 / 11 / 2022 A.C.

Minister of Transport
Eng. Zohir Khzeim
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